Antilliaans Dagblad, 28 February 2014

Bid GreenTown on Isla

Bod GreenTown op Isla.

MoU aan regering aangeboden, aanbod geldt tot 1 juli.

In ruil voor de garantie dat voor alle huidige werknemers van de Isla-raffinaderij de werkgelegenheid gewaarborgd blijft, wil GreenTown de Isla kopen voor het symbolische bedrag van 1 gulden.

Dat staat in een door GreenTown opgesteld Memorandum of Understanding (MoU), dat aan de regering is aangeboden. De regering heeft tot 1 juli de tijd om het MoU te ondertekenen; en tot 1 oktober dit jaar om een officieel contract te tekenen, zo staat in het MoU. Om op tijd een soepele overgang van olieraffinage naar nieuwe duurzame economische activiteiten voor en na 2019 te hebben, wil GreenTown uiterlijk 1 januari 2015 beginnen met de clean up.

Sinds haar oprichting heeft GreenTown een uitgebreid netwerk gebouwd van topexecutives, internationale bedrijven, universiteiten, deskundigen, investeerders, financiële instellingen en het grote publiek op Curaçao en Nederland die ondersteuning en backup van GreenTown en haar duurzame visie bieden. Onder andere heeft GreenTown een Letter of Support van de Europese Investeringsbank ontvangen, waarin zij hun steun en intentie toezeggen om GreenTown en haar duurzame visie te financieren”, wordt in het MoU vermeld.

GreenTown biedt de regering vier garanties: aan alle medewerkers van de Isla, op de loonlijst op 1 maart 2014, zal een baan met gelijkwaardig salaris in GreenTown of daarmee samenhangende economische activiteiten worden geboden na 1 januari 2019. Medewerkers die na 1 maart dit jaar worden aangenomen, zal tegen die tijd een sociaal plan worden aangeboden. GreenTown zegt verder een jaarlijkse huur van 10 miljoen dollar te zullen betalen vanaf 2019 aan de regering van Curaçao. Tot slot wil GreenTown de extra belastingen die worden gegenereerd in de twee economische zones verdelen tussen de regering en GreenTown. Afgelopen woensdag zou premier Asjes’ regering een MoU met Asdrúbal Chávez, vicepresident van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA, tekenen over de modernisering van de raffinaderij maar dat ging op de valreep niet door. Premier Asjes was gisteren niet bereikbaar voor een reactie op het MoU van GreenTown.

Back